Wereld Kanker Dag 4 februari

Kanker zet je wereld op z'n kop. De ziekte en de behandeling daarvan hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar zijn voor veel mensen ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend.
Ben jij ziek (geweest), heeft iemand in je omgeving kanker of heb je een dierbare aan kanker verloren? Weet dan dat er een breed aanbod aan zorg, ondersteuning en begeleiding beschikbaar is.

Kijk op www.wereldkankerdag.nl voor zorg en ondersteuning in jouw buurt.

Ook FysioZuid staat even stil bij deze ziekte vandaag.
Mensen die kanker hebben concentreren zich begrijpelijk genoeg helemaal op hun behandeling. Zware behandelingen, soms met allerlei gevolgen voor het dagelijks functioneren.
Zodanige gevolgen dat veel patiënten helemaal stil vallen. Ze doen niets meer.
Wat veel mensen niet weten is dat het juist belangrijk is om tijdens een behandeling tegen kanker, bewust te blijven bewegen. Een gespecialiseerde oncologie- en/of oedeemfysiotherapeut helpt dan om weer in beweging te komen en te blijven.
Daarnaast helpen ze pijn verlichten, vermoeidheid te bestrijden en andere complicaties te voorkomen.
De gespecialiseerde oncologie fysiotherapeut richt zich op twee dingen:
- De behandeling van klachten die het dagelijks functioneren en bewegen belemmeren, zoals bewegingsbeperking, spanningsklachten, stijfheid en pijn.
- Het verbeteren van de spierkracht en conditie. Iemand met voldoende spierkracht en een goede conditie voelt zich in het algemeen beter en is ook beter in staat om een ingrijpende behandeling te ondergaan.
Het opgestelde bewegingsprogramma past bij de gevraagde specifieke situatie.
De oedeemfysiotherapeut heeft kennis en vaardigheden om verschillende soorten oedeem (abnormale ophoping van vocht), de ernst ervan, eventuele huidveranderingen en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen.
Oedeem ontstaat vaak door beschadiging of het niet goed werken van het lymfestelsel. Bestraling van kanker of een operatie met verwijdering van lymfeklieren zijn een bekende oorzaak.
Bij FysioZuid zijn twee fysiotherapeuten afgestudeerd tot oedeem- en tevens Master Oncologiefysiotherapeut.

FysioZuid zegt dan ook duidelijk: Val niet stil als je kanker hebt, blijf bewegen!!
Meer informatie nodig? Bel FysioZuid op 0546-820892 of mail naar info@fysiozuid.nl