Bekkenklachten

Bekkenklachten

Zowel mannen als vrouwen en kinderen kunnen problemen krijgen in het bekken en de bekkenbodem. De spieren in dit gebied zorgen ervoor dat u urine, winden en ontlasting kunt loslaten of inhouden. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Functioneren deze spieren niet goed, dan kunnen allerlei klachten ontstaan:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting, incontinentie
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting; obstipatie
  • De gevolgen van verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of aan de geslachtsdelen
  • Pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
  • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling (vroeger werden deze klachten ook wel bekkeninstabiliteit genoemd)

 

Verder kan de bekkenfysiotherapeut hulp bieden bij begeleiding tijdens de zwangerschap, na de bevalling en na operaties in de onderbuik.

 

Wat houdt de therapie in?

Bekkenfysiotherapie is specialistische fysiotherapie gericht op problematiek rond het bekken.
De therapie bestaat met name uit instructie en oefentherapie waarin men leert de bekkenbodem op de juiste momenten aan te spannen of te ontspannen. Het ervaren en beheersen van de bekkenbodembeweging is de basis van waaruit andere bewegingen kunnen worden opgebouwd.
Vanuit deze basis begint de trainingsopbouw. Indien de bekkenbodem te zwak is, worden deze spiergroepen opgetraind om het aanspannen van de bekkenbodem te vergemakkelijken. Omdat de buikspieren samen met de bekkenbodem en het middenrif de buikdruk verdelen, zijn deze ook een belangrijke schakel. Indien de buikspieren te zwak zijn, zullen die versterkt moeten worden zodat zij een functioneel gebruik van de bekkenbodem zullen ondersteunen.
Ook wordt er aandacht besteed aan houding, toiletgedrag, vochtinname, voeding en verbandmiddelen.
 

Overwin uw schaamte

Schaamte kan mensen ervan weerhouden om met deze klachten aan te kloppen bij een zorgverlener. Toch is het belangrijk om hulp te zoeken. De specialisten bij FysioZuid hebben alles al gezien en zijn er om mensen weer vrij en mobiel te maken. Mensen die over hun schaamte heen zijn gestapt, leven stukken prettiger en vragen zich af waarom ze dat niet eerder hebben gedaan.

 

Informatie of een afspraak maken?

Meer weten over bekkenfysiotherapie of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Karin Hemmer. U kunt haar bereiken op 0546-820892.

 

Openingstijden

Maandag 07.30 – 21.00 uur
Dinsdag  07.30 – 21.30 uur
Woensdag 07.30 – 22.00 uur
Donderdag   08.00 – 21.00 uur
Vrijdag       07.30 – 17.30 uur
 

Contactgegevens