Schoudercongres 2017: “Flexibility Matters"

Afgelopen vrijdag zijn Karin Hemmer en Bas Hassels Mönning naar Den Bosch afgereisd om daar het 3e schoudercongres “Flexibility Matters” bij te wonen. Er waren die dag 850 deelnemers waren aanwezig en er passeerden diverse onderwerpen de revue.

’s Morgens stonden er een aantal plenaire inspirerende lezingen op het programma met o.a. het laatste nieuws over schouderprothesiologie en de revalidatie door een befaamde Engelse orthopedisch chirurg. Een hele sessie over de zwemmersschouder door de Spaanse fysiotherapeute Monica Solana Tramunt gaf veel verassende elementen. Daarna waren 3 jonge onderzoekers geselecteerd die hun ‘schouder’ onderzoek mochten presenteren voor de SNN abstract prijs.

‘s Middags waren er maar liefst acht parallel sessies met een dynamische mix van onderwerpen over schouderpijn en manuele therapie, multidisciplinaire schouderrevalidatie, anatomie en motor control training, schouder echografie etc. Als klap op de vuurpijl kwam Lori Michener ons 45 minuten inspireren over de laatste evidentie en haar ideeën over de toekomst binnen de schouder revalidatie.

Het congres was weer door haar grote diversiteit aan onderwerpen dynamisch, interactief en inspirerend voor de in schouderproblematiek geïnteresseerde FysioZuid fysiotherapeut. Deze laatste ‘state of the art’ op het gebied van schouderdiagnostiek en behandeling n.a.v. dit congres gaan wij opnieuw implementeren in onze behandelingen bij FysioZuid.