FysioZuid in Hallo Almelo

 

COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Disease is een Engelse verzamelnaam voor longaandoeningen als longemfyseem en chronische bronchitis. De ook in Nederland ingeburgerde afkorting voor deze aandoeningen is COPD. Symptomen verschillen per persoon, maar kunnen één of meerdere van de volgende zijn:

  • Hoesten (ook een rokershoestje)
  • Benauwdheid
  • Piepende ademhaling
  • Vermoeidheid bij inspanning
  • Pijn en moeite bij hoesten en opgeven van slijm
  • Longinfecties en longontstekingen

Rokers hebben een grotere kans om COPD te ontwikkelen. Over het algemeen geldt dat beweging goed is voor wie aan COPD lijdt. Beweging en training zorgen ervoor dat uw spieren sterker worden, waardoor ze geleidelijk minder zuurstof nodig hebben. Ook zorgt training ervoor, dat uw uithoudingsvermogen zoveel mogelijk op peil wordt gehouden of verbeterd. U raakt minder snel vermoeid, u herstelt sneller na een infectie en voelt zich minder benauwd na inspanning.

Hoe fysiotherapie bij FysioZuid uw COPD kan verlichten

In samenwerking met de longartsen van het ZGT zijn er bij FysioZuid COPD-groepen gevormd met mensen die in het ziekenhuis onder behandeling zijn. De COPD Fitness is voor mensen waarbij de huisarts of de longarts hebben vastgesteld dat zij COPD hebben. Ook voor mensen die niet onder behandeling zijn bij de longarts, maar wel longklachten hebben, hebben we een trainingsprogramma.

Uw fysiotherapeut is aangesloten bij het Hart-Vaat-Long netwerk Twente (HVLnT), dit is een regionale groep fysiotherapeuten die gespecialiseerd is in het behandelen en begeleiden van patiënten met deze chronische ziekten. 

Maak een afspraak

Voor wie in Almelo of omgeving woont is FysioZuid een logisch adres. Meer weten over fysiotherapie bij COPD of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Maaike Dirks of Karin Timmerij.

 

 

Oedeemfysiotherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht en/of eiwitten in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem is een chronische aandoening die vaak geleidelijk ontstaat. Andere veelvoorkomende vormen van oedeem zijn veneus oedeem, rustoedeem en oedeem bij reumatoïde artritis.

In de meeste gevallen ontstaan de klachten geleidelijk en pijnloos, omdat het oedeem heel langzaam toeneemt. De klachten die dan kunnen ontstaan zijn o.a. pijn, een vermoeid en zwaar gevoel, zwelling, beperkingen in bewegen en beperkingen in het dagelijks functioneren.

Wat kan een gespecialiseerd oedeemfysiotherapeut voor u doen?

Aangezien genezen van lymfoedeem niet mogelijk is, is de behandeling met name gericht op het terugdringen of niet verder doen toenemen van het oedeem in het lichaamsdeel om hierdoor zo het normaal functioneren te herstellen. Daarnaast kan uw oedeemfysiotherapeut d.m.v. houdings- en bewegingsadviezen proberen de beperkingen te verminderen.

De behandeling door een oedeemfysiotherapeut staat uit een combinatie van de volgende behandelmogelijkheden:

  • Voorlichting en adviezen t.a.v. huidverzorging, belasting van het aangedane lichaamsdeel, omgaan met beperkingen in het dagelijks functioneren, etc.
  • Manuele lymfedrainage, dit is een soort milde massagevorm waardoor de afvoer van het lymfevocht gestimuleerd wordt
  • Ambulante compressietherapie (zwachtelen)
  • Oefentherapie, waaronder houdings- en bewegingsadviezen, drainage oefeningen en functionele revalidatie
  • Lymftaping

De gekozen behandeling en de uiteindelijke behandeleffecten zijn afhankelijk van de ernst, oorzaak en duur van het oedeem. De behandeleffecten zijn doorgaans omvangvermindering, spanningsafname, pijnvermindering, functieverbetering en afname van de infectiekans.

Voor meer informatie of een afspraak

Wilt u meer informatie over oedeemfysiotherapie of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Karin Timmerij of Karin Hemmer.