Beide Karins zijn geslaagd als Master Oncologiefysiotherapeut!!

De afgelopen 4 jaar hebben Karin Timmerij en Karin Hemmer een masteropleiding gevolgd ter verdieping en verbetering van het behandelen van oncologische patiënten. Vorige week hebben zij deze masteropleiding afgesloten.

Karin Timmerij is afgestudeerd op het onderwerp ‘Runningtherapie bij kanker’. Mensen met de diagnose kanker en die in opzet curatief waren behandeld, konden aan de studie meedoen. Na een 12 weken durend programma (met wandelen, hardlopen, lenigheidsoefeningen, krachtoefeningen en loopscholing) is er gekeken welk effect dit had op het uithoudingsvermogen en motivatie tot blijven bewegen. Er was een significant en klinisch relevante verbetering op beide onderdelen. Mensen hadden een duidelijk betere conditie en daarnaast ging de helft door in een hardloopgroepje, enkelen gingen zelfstandig doortrainen. Daarnaast werd de training in de buitenlucht met lotgenoten als zeer positief gewaardeerd. De naam is nu veranderd naar Outdoorrevalidatie, aangezien hierbij alle onderdelen die aan bod komen ook gedekt worden.

Karin Hemmer heeft onderzoek gedaan naar het effect van een beweegprogramma op activiteitenniveau, vertrouwen in eigen kunnen en lichaamsgewicht bij borstkankerpatiënten met overgewicht of obesitas tijdens de hormoontherapie. Het beweegprogramma werd samen met de patiënt opgesteld waarbij rekening werd gehouden met de voorkeuren, mogelijkheden en beperkingen van de patiënt. Bijwerking van de hormoontherapie is o.a. gewichtstoename waardoor het risico op terugkeer van de kanker kan toenemen. Uit dit onderzoek is gebleken dat door dit beweegprogramma het activiteitenniveau verbeterde en lichaamsgewicht verminderde. De afstudeeropdracht werd uitgevoerd aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Faculteit Medische Wetenschappen, afdeling Medische Oncologie.