FysioZuid deze week weer in Hallo Almelo met een artikel over oncologie

                                                    Pauze

 

Precies acht jaar geleden stond in één keer mijn wereld stil. Mijn vader kreeg namelijk van de specialist te horen gekregen dat hij kanker had. Ineens draait het alleen nog maar om die ziekte en lijkt het alsof alleen je vader en je familie er slachtoffer van zijn. Gelukkig zijn er veel vormen van kanker goed te genezen en weer andere nemen steeds meer de vorm van een chronische ziekte aan.

Mensen die kanker hebben concentreren zich begrijpelijk genoeg helemaal op hun behandeling. Zware behandelingen, soms met allerlei gevolgen voor het dagelijks functioneren. Zodanige gevolgen dat veel patiënten helemaal stil vallen. Ze doen niets meer.

Wat veel mensen niet weten is dat het juist belangrijk is om tijdens een behandeling tegen kanker, bewust te blijven bewegen. Een gespecialiseerde oncologie- en/of oedeemfysiotherapeut helpt dan om weer in beweging te komen en te blijven. Daarnaast helpen ze pijn verlichten, vermoeidheid te bestrijden en andere complicaties te voorkomen.

De gespecialiseerde oncologie fysiotherapeut richt zich op twee dingen:

  • De behandeling van klachten die het dagelijks functioneren en bewegen belemmeren, zoals bewegingsbeperking, spanningsklachten, stijfheid en pijn.
  • Het verbeteren van de spierkracht en conditie. Iemand met voldoende spierkracht en een goede conditie voelt zich in het algemeen beter en is ook beter in staat om een ingrijpende behandeling te ondergaan. Het opgestelde bewegingsprogramma past bij de gevraagde specifieke situatie.

De oedeemfysiotherapeut heeft kennis en vaardigheden om verschillende soorten oedeem (abnormale ophoping van vocht), de ernst ervan, eventuele huidveranderingen en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen. Oedeem ontstaat vaak door beschadiging of het niet goed werken van het lymfestelsel. Bestraling van kanker of een operatie met verwijdering van lymfeklieren zijn een bekende oorzaak.

Bij FysioZuid zijn het afgelopen jaar twee fysiotherapeuten afgestudeerd tot oedeem- en tevens Master Oncologiefysiotherapeut.

Karin Timmerij heeft als afsluitend onderdeel voor haar Master studie een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van OutdoorRevalidatie op de fysieke fitheid en motivatie bij mensen met een oncologische aandoening. Samen met Bianca van Marle, eigenaresse van hardloopschool De Mooie Vrouw in de Mariaparochie, is er een tien weken durend trainingsprogramma opgezet, waarbij de doelgroep geheel op maat werd begeleid. OutdoorRevalidatie is een combinatie van sportief wandelen en indien mogelijk ook hardlopen. Daarnaast wordt er, door het uitvoeren van diverse oefeningen, veel aandacht besteed aan  lenigheid, kracht, coördinatie en stabiliteit. Het is vooral niet prestatiegericht! Wel is het altijd lekker buiten!

Uit het onderzoek bleek dat er een zeer positief effect was bereikt op de fysieke fitheid van de mensen. Er was een significante verbetering van het uithoudingsvermogen en een duidelijke vermindering in vermoeidheid. Tevens zijn de meeste deelnemers erg gemotiveerd om het sporten voor te zetten. Daarnaast brengt deze vorm van Outdoorrevalidatie zoveel meer. Denk aan: ontwikkelen van een gezonde levensstijl, vergroten van het zelfvertrouwen, contact leggen met lotgenoten en betere re-integratie naar de werkomgeving. 

Karin Hemmer heeft als afsluitend onderdeel voor haar studie in opdracht van het UMCG te Groningen een onderzoek gedaan naar het effect van een beweegprogramma bij borstkanker patiënten met overgewicht of obesitas die nog behandeld worden met hormoontherapie.
Overgewicht of obesitas verhoogt de kans op terugkeer van de ziekte. Door het beweegprogramma dat in samenspraak met de patiënt werd opgesteld en waarbij rekening werd gehouden met de persoonlijke voorkeuren van de patiënt  werd aangetoond dat  patiënten meer gingen bewegen en hun BMI afnam. De BMI is de verhouding tussen uw gewicht en lengte. Het is een maat om een indruk te krijgen of uw gewicht gezond is. Deze toename van bewegen en afname van BMI heeft geleid tot aanzienlijke gezondheidswinst bij deze borstkanker patiënten.

 

FysioZuid zegt dan ook duidelijk: Val niet stil als je kanker hebt, blijf bewegen!!

Meer informatie nodig? Bel FysioZuid op 0546-820892 of mail naar info@fysiozuid.nl